tiistai 27. marraskuuta 2012

98. Huh, kun helpottaa

Kolme piispaa Trapesassa. Vain yksi syö.
(Kuva © Nettihoukka/HAP)

Toinen varsinainen kokouspäivä, mutta oikeasti siis jo kolmas ja mahdollisesti samalla toiseksi viimeinen, on nyt päätöksessään. Oma valiokuntani, jossa toimin puheenjohtajana, siis sivistysvaliokunta, sai valiokuntatyönsä päätökseen tänään melko tolkulliseen aikaan. Hallintovaliokunta päätti työnsä jo aikaisemmin, mutta talous- ja lakivaliokunta käsittelevät vielä kirkolliskokouksen mega-aiheita niin nyt illalla kuin vielä huomenna aamullakin omissa kokouksissaan.

Kolme täysistuntoa on jo takana ilman suurempia yllätyksiä. Kerran pääsimme äänestämäänkin, kyseessä ole erään asian siirtäminen sen laajuuden ja valiokunnissa olleiden edustajien ajanpuutteen vuoksi (he eivät siis ennättäneet lukea laajaa mietintöä ennen käsittelyä). Yksi tiukan puoleinen asian käsittely käytiin taloutta koskevassa asiassa - kollegio sai eräänlaiset suulliset nuhteet raha-asioissa tapahtuneesta toimivallan ylityksestä, mutta asiasta ei kuitenkaan suoritettu mitään äänestystä.

Samalla uusi lakimies laittoi kirkolliskokousedustajat rotiin kokouskäytänteissä, jotta he (siis "pelastuskeskus") jatkossa paremmin tiedostaisivat, mitä kokouksessa päätettiin ja miksi, millaisin perustein. Nyt kaikki muutosesitykset pitää antaa II käsittelyssä kirjallisesti sihteeristölle perusteluineen. Se herätti hieman keskustelua, kun nyt ei enää kelvannutkaan spontaanisti II käsittelyssä ilmoitettu muutosesitys, vaan edustajien pitääkin lukea tehdyt esitykset huolella läpi ennen käsittelyä ja tehdä tarvittavat muutosesitykset siis kirjallisina. Joidenkin mielestä epistä, houkka on sitä mieltä, että asiaa puhuu järkevä lakimiehemme.

Nuo edellä mainitut mega-aiheet värittivät tätäkin päivää ja keskustelua käytiin varmaankin käytävillä ja saleissa niin Sergein tulevasta asemasta kuin museonkin tilanteesta, kuten aikaisemmissa harhoissani kirjoitin. Nyt käytävillä nähtiin närkästyneen oloinen Lintulan luostarin igumeniakin, joka ilmeisesti oli "herätetty talviuniltaan", suunnilleen pystymetsästä vastaamaan pikaisella aikataululla tehtävän lakimuutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin omalla kohdallaan. Hänhän joutui tilanteeseen ikään kuin sijaiskärsijänä. No - huomenna ratkeaa, mikä onkaan "tuomio" näissäkin asioissa.

Nettihoukka on pohdiskellut, mihin lakiin ja säädöksiin tai ohjeisiin perustuen mahdollisesti erotettiinkaan 1980-luvulla Valamon silloinen igumeni Simforiam ja paikalle istutettiin uusi igumeni Panteleimon. Olisi varmaan ollut hyvä käydä tämäkin asia läpi noissa selvittelyissä, jottei asia olisi liiaksi henkilökohtaistunut. Paikalla kun oli vielä elossa olevana toinen osapuoli, nyt tosin piispana. Toinen, nyt jo kuollut osapuoli, korotettiin silloin arkkimandriitan arvoon ja "laitettiin hyllylle" vastoin omaa tahtoaan. Siis ei tämä Case Sergei ennekuulumaton ole ja eikä tuo Sinforiam-asiakaan ainoa ole, muitakin vastaavia löytyy Valamon historiasta. Tosin tällaista "showta" niistä ei liene koskaan syntynyt.

Myös Sergein jäävääminen ja se, että hänet jäävättiin sitten ihan yksin, herätti kysymyksiä ja keskustelua. Asia ei liene ihan normaalia kaikesta huolimatta tämän tason "kinkereissä". Kirkolliskokous on eräällä tavalla - kuten taisin jo aikaisemmin mainita - eduskunnan kaltainen, eikä siellä esimerkiksi jääväillä tällaisilla perusteilla. Jos jääväys olisi ollut perusteltua, silloin esimerkiksi piispojen olisi aiemmin (siis jossain edellisessä kokouksessa) pitänyt jäävätä itsensä, kun heidän palkoistaan päätettiin. Eivät he jäävänneet silloinkaan.

Illalla on vielä panihida, muistopalvelus kuolleille piispoille ja kirkolliskokousedustajille. Nyt kokouksessa heitä ei onneksi kuollut ketään, mutta kyseessä siis oli jossain vaiheessa kokousajanjakson ja vaikuttajana toimimisen jälkeen kuolleista. Kaunis tapa ja hienoa, että heitä muistellaan ja heidän puolestaan rukoillaan. Niitä rukouksia tarvitsemme mekin elossa olevat, jotta päätökset, joita teemme olisivat mahdollisimman hyviä, oikeudenmukaisia ja tarkoituksenmukaisia.

Kokous on muuten ensimmäistä kertaa toiminut ns. sähköisin välinein. Kaikki pöytäkirjat (lausunnot, lausuntopyynnöt, mietinnöt) tehdään verkkoon lähetetään sähköpostilla ja ne monistetaan sitten edustajille pöydille paperiversioina kokouksiin. Samoin ne olisi pitänyt löytyä kirkon omilta intra-sivuilta. Hieman on joiltain osin tökkinyt, kun joko yhteydet eivät ole pelanneet tai niitä on "kummallisesti" kadonnut jonnekin ja joitain asioita piti lähetellä toiseenkin kertaan. Mutta yritys hyvä ja toivottavasti rutiinit näiltäkin osin paranevat jatkossa.

Nyt lienee hyvä lähteä valamolaisen teepöydän ääreen ja miettiä illalla hieman aikaisemmin nukkumaan menoa ja koska valiokuntatyötä ei enää huomenna ole, saamme me "sivistyneet" nukkua aamulla pidempään.

*

Saata, Herra, lepoon nukkuneen palvelijasi sielu.

Kristus, ainoa laupias, anna edesmenneille palvelijoillesi lepo siinä viheriöivässä ja rauhallisessa paikassa, jossa pyhien joukot iloitsevat.

Saata, Herra, lepoon nukkuneen palvelijasi sielu.

Saata pyhien joukkoon palvelijasi, jotka ovat palvelleet Sinua koko sydämestään ja ottaneet Sinun ikeesi harteilleen, Sinä ainoa elämän ja kuoleman Valtias.

(Kanonista edesmenneiden puolesta)

HAP
internetääliö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti