maanantai 9. tammikuuta 2012

5. Uskovainen teologian opiskelija

Joensuun - ei kun - Itä-Suomen yliopiston teologian osastoon otetaan opiskelijoita suorittamaan sekä alempaa että ylempää korkeakoulututkintoa. Näin kertoo yliopiston mainospuffi.


Toinen samaan aikaan julkaistu juttu kertoo, että teologisiin tiedekuntiin tai osastolle pyrkineistä enää 87 % kuuluu kirkkoon. Tämä tulos tosin oli saatu vuonna 2010 vain luterilaisista opiskelemaan pyrkijöistä, joista 6 % kuului johonkin muuhun uskonnolliseen yhteisöön kuin luterilaiseen kirkkoon (3 % on helluntailaisia) ja 7 % ei kuulunut mihinkään uskonnolliseen yhteisöön. Kummallista! Siis luterilaiseksi teologiksi, papiksi, kanttoriksi, uskonnonopettajiksi pyrkivistä. Huh!


Minä tunnen monia ortodoksisia teologian opiskelijoita, mutta en tosin niin hyvin, että osaisin varmaksi sanoa, uskovatko he Jumalaan ja ortodoksisen kirkon uskon peruskysymyksiin. Arvelen kuitenkin, että aika moni ellei kaikki vastaisivat: "Kyllä uskon." Niin ja luulen, että kaikki ortodoksisen teologian opiskelijat kuuluvat ortodoksiseen kirkkoon. Toivottavasti tämä luuloni ei ole vain lapsellista uskoa.


Näistä tutkituista pyrkijöistä sanottiin myös, että mm. Turkuun Åbo Akademiin pyrkivistä 30 prosenttia rukoilee päivittäin. Suurin prosentti (74) oli Joensuussa, liekö ortodoksien hyvää vaikutusta. Heh!


Taitaa tuollainen ns. uskovainen teologian opiskelija olla harvinainen tänä päivänä. Hieman tietysti hirvittää, millaisia pappeja, kanttoreita ja uskonnonopettajia heistä sitten valmistuttuaan tulee. Miten he siirtävät omaa uskoaan vai onko se uskonnottomuuttaan ja arvojaan sitten eteenpäin omassa työssään seurakunnissa tai erilaisissa järjestöissä. Jos katsoo tapahtumia nykyisin tässä toisessa kansalliskirkossamme, niin kyllä voinen sanoa ortodoksina, että joskus jäljet pelottavat.

Todella hartaasti toivon, että samanlaisia tuloksia ei saataisi ortodoksien kohdalla, jos asiaa tutkittaisiin. Kyllähän jokunen vuosi sitten Joensuustakin huolestuttavia uutisia vuoti julkisuuteen teologian opiskelijoiden riehakkaasta opiskelijaelämästä, mutta ei silloin eikä myöhemminkään ole raportoitu uskon katoamisesta.Jeesus sanoi heille: "Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse." Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.
(Mark.10:14-16)

HAP
internetääliö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti