keskiviikko 25. tammikuuta 2012

12. Kuvankumartajat

Olipa mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset reagoivat kuvaan. Kuva esitti toista näistä kahdesta ns. toiselle kierrokselle menevistä pressaehdokkaista ja laitoin sen esille eräälle ylläpitämälleni ortodoksiselle fb-sivustolle, koska aihe


a) on ortodokseillekin ajankohtainen ja
b) muita ortodoksisuuteen liittyviä kuvia näistä ihmisistä tai asiaan oleellisesti liittyvistä aiheista ei arkistostamme löytynyt.


Kuva oli tosin valitettavasti vuodelta 2008, mutta samalla se toki kuvasi varmaan omalla oikealla tavallaan yhden nykyisen pressaehdokkaan (joka ei siis ollut pressaehdoksas silloin kuvan ottohetkellä) suhtautumista tähän minulle niin rakkaaseen omaan ortodoksiseen kirkkoon, toiseen kansalliskirkkoomme. Siltä osin kuva ja sen esille laittaminen siis saattoivat jopa ottaa melko rehellisesti kantaa kristillisten tai vielä tarkemmin: ortodoksisten arvojen puolesta, joka sitten lienee tuon ylläpitämäni ortodoksisen sivuston yksi tärkeimmistä funktioista. Ja siltä osin kuvan esillelaitto varmaan oli myös tuota politikointia, josta minua tai oikeastaan tekoni vuoksi koko sivustoa fb:ssa syytettiin. Siis vielä kerran: ortodoksista sivustoa syytettiin siitä, että sivusto piti yllä ortodoksisuuden ja sen arvojen kunnioittamista. Hmm ...


Kuva sai aikaan fb-kaaoksen, jota yritän nyt jollakin tapaa tässä lyhyesti purkaa. En tosin ole varma osaanko ja ymmärränkö kaiken, mikä asiaan liittyi. Mielestäni tämä revohka liittyi varsin oleellisesti ihan äskettäin täällä 'Nettihoukan harhoissa' kirjoittamaani aiheeseen suvaitsevaisuudesta tai miksi ei vielä toiseen aikaisempaan aiheeseen miellyttämisen pakosta. Samalla pitää ehdottomasti sanoa, että kaaos on vain tuolla netissä, itselläni on houkkamaisen rauhallinen olo enkä millään tavalla katso syyllistyneeni siihen, mistä minua fb:ssa syytetään.


Ensinnä esille laittamaani kuvaa ei ilmiselvästi suvaittu, se oli SOPIMATON. Ja kun kuva oli sopimaton, olin siis minäkin tai ainakin tekoni oli sopimaton. Millä tavoin: no siksi, koska siitä ilmeni VAIN toisen ehdokkaan suvaitsevainen suhtautuminen ortodoksisuuteen ja sen edustamiin arvoihin. Siitä tai mistään sen ohessa olevasta sivuston materiaalista ei tosin selvinnyt ortodoksien kirkon virallinen ja oikean uskon mukainen suhtautuminen esimerkiksi joihinkin seksuaalisiin asioihin, jota odotettiin tai jollaisena jotkut sen (siis kuvan tai kuvan esille laittamisen) kuitenkin halusivat nähdä. Tuon suhtautumisen toivottiin ilmeisesti samalla olevan myönteinen, suvaitsevainen, kaiken hyväksyvä - näin arvelen - mutta se ei tietääkseni ole ihan sellainen. Mutta jotenkin näin sitä tulkitsin. Voi olla, että tulkitsin väärin. Millainen tuo suhtautuminen noihin asioihin sitten on, se on sitten täysin eri asia, eikä sitä kannata tässä ruveta repostelemaan. Mutta sen voinee sanoa, että ei kirkko tuomitse ihmisiä, minä vielä vähemmän, mutta se ei tarkoita kaiken hyväksymistä kummaltakaan. Ei edes "pyhän suvaitsevaisuuden" nimissä.


Kuvaan ja hieman myöhemmin kuvassa esitetyn henkilön ko. tilaisuudessa esittämään kannanottoon juhlapuheessaan vuonna 2008, otti pian kantaa sellainen määrä ihmisiä, ettei aikaisemmin sellaista ole nähty noilla fb-sivuillamme. Pikaisella katsauksella kommentoivan porukan voisi kai jakaa karkeasti kolmeen osaan:


* selvästi suurin osa oli muita kuin ortodokseja (siis ei-ortodokseja, toisuskoisia tai jopa uskonnottomia),
* seuraavaksi suurin osa oli vastikään (tai miksei aikaisemminkin) ortodokseiksi liittyneitä ns. "neo-ortodokseja", jotka haluavat muuttaa ortodoksisen kirkon mieleisekseen, siis sellaiseksi, mistä luopuivat, usein jonkinlaiseksi maailmaa syleileväksi ja kaikki hyväksyväksi "pulla-mössö-kirkoksi".
* Pieni vähemmistö taisi sitten olla ihan oikeita ortodokseja, syntymästään asti ortodokseja tai myöhemmin kirkkoon liittyneitä. Mutta siis oikealla asenteella ortodoksiseen kirkkoon tulleita. Varmasti tästäkin ryhmästä löytyy "suvaitsevaisuuden hypettäjiä", mikä heille on tietysti aivan sallittua ainakin minun puolestani, kunhan eivät ryhdy sitä minulle siirtämään.


Rytinässä kävi joltain kantilta katsoen varmaan huonosti tai tarkemmin ajatellen ei nyt kuitenkaan minulle. Siltä minusta ainakin itsestäni tällä hetkellä tuntuu, vaikka moni naureskelee, että saipas se nyt turpiinsa. En saanut. Olo on jopa huojentuneen vapautunut. Siinä hävisivät turhat kaverit rinnalta, jotka ihmettelivät suureen ääneen, miten minä olen mennyt tällaista tekemään. No vastaus siihen lienee ihan selvä: tietysti tämän nykyisen nettihoukkuuden vuoksi, you see.


Mutta ihan oikeasti, surulliseksi tuo teki. Tällaistako on TODELLINEN sosiaalisen median maailma. Haluanko ihan oikeasti olla TUOLLAISESSA mukana! Millähän aikavälillä saisin irrotettua itseni kaikista sen tuottamista henkisistä kahleista ja joskus jopa sen tuottamasta ajoittaisesta ahdistuksesta. Joka tapauksessa hirvittävä on tällainen fb:n keinomaailma! Houkkana tästä pitäisi varmaan ennustaa jotain, mutta olkoon, kun en nyt niin professionaalinen houkka kuitenkaan vielä ole. Mutta lupaan jatkossa kehittää näitäkin taitojani.


*


Tähän Paavali vastasi: "En tiennyt, veljet, että hän on ylipappi. Onhan kirjoitettu: 'Älä kiroa kansasi päämiestä.'"
(Ap. t. 23:5)


"Älä herjaa Jumalaa äläkä kiroa kansaasi kuuluvaa päämiestä.
(2. Moos. 22:28)


HAP
internetääliö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti