maanantai 16. tammikuuta 2012

9. Klikkaa mua

Nyt meidät on siis tutkittu, hutkittu ja jopa palkittu. Tosin itse en taida ihan oikeasti olla katsonut yhtään jaksoa tuosta sunnuntaina 15.1.2012 Venlalla palkitusta ohjelmasta, mutta klikkaillut ja kikkaillut siinä ohessa olen kyllä elämässäni melkoisesti.


Internetin sivuilla kerrotaan, että "Klikkaa mua on komediallinen draamasarja eronneiden ja sinkkujen parinetsinnästä nettideittailun kiehtovassa maailmassa. Se kertoo varhaiskeski-ikäisistä ihmisistä etsimässä elämänsä toista tarkoitusta." Siis melko realistinen aihe meille kaikille nykypäivän maailmaan, jossa kaikki pitää saada nopeasti, helposti ja ilmaiseksi. Elämän tarkoitus ja kumppanikin!

Nykyinen internet-ihminen on kummallinen. Tiesitkö muuten, että Toronton yliopistossa on tehty tutkimus meistä Facebook-ihmisistä ja se ei kaikilta osin (siis kaikkien meidän osalta) ole mairittelevaa luettavaa. Tutkimuksen mukaan sellaiset tyypit, jotka kirjoittelevat tiuhaan omista tekemisistään Fb:n seinälle tai toisena vaihtoehtona lisäilevät sinne itsestään imartelevia kuvia, ovat Facebook-narsisteja, joilla on heikko itsetunto. Huuuh!

Tuon luettuani aloin heti tarkkailla itseäni ja tekemisiäni ja tankkasin lisää tuota kanadalaista tutkimusta: akateemisesti sanottuna siis aktiivinen Fb:n käyttö korreloi narsismin ja huonon itsetunnon kanssa ja merkkejä tästä ovat nuo runsaat oman statuksen päivitykset ja runsaat seinäkirjoitukset eli omista tekemisistä ja ajatuksista vuolaasti kertominen ja joillakin esimerkiksi seksikkäiden profiilikuvien lisääminen. Tuohon tutkimukseen voivat muuten muutkin tutustua netissä, se löytyy amerikkalaisen talousuutiskanavan CNBC:n sivulta:
Are You a Facebook Narcissist? 

Toisessa tutkimuksessa San Diegon yliopistossa saatiin tulos, että noin 60 % opiskelijoista oli samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan "oman sukupolven ihmiset käyttävät sosiaalisen verkostojen sivuja itsensä mainostamiseen (self-promotion), narsismiin ja huomion tavoitteluun".


Jokainen englanninkielentaitoinen voi netissä testata oman narsisminsa asteen testillä, joka löytyy sivulta:
Are You a Facebook Narcissist? Take the Quiz


»Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: "Opettaja, mikä on lain suurin käsky?" Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.»
(Matt. 22:34–40)
HAP
internetääliö

2 kommenttia:

  1. Netti on taikapeili, josta jokainen näkee haluamansa. Siellä on narsisimia koska se on ihmisen puoli - siellä on ekshibitionismia koska sekin on ihmisen puoli. Sosiaalisissa neteissä itseäni häiritsee myynti, Silloin metafora on näyteikkuna. Netti informaation lähteenä on yhtä luotettava kuin Göbbelsin uutiskatsaus. Niinpä peer review -tyyppinen keskustelu käydäänkin suljetusti. Mitä oli ennen nettiä? Ja mikä puolestaan syrjäyttää netin??? Netti on siksi niin vahva ilmiö koska se jäljittää luonnon ilmiöitä ja mekanismeja. Netti tekee vain sen silmänräpäyksessä ja aikayksikkö on nanosekunteja eikä vuosia. Nanosekunnin aikana valo kulkee 30 cm pituisen matkan ja niinpä olen itse kuuden valonanosekunnin pituinen otus. Seppo

    VastaaPoista
  2. Ihmettelin, kun blogini oli löytänyt 4 hakijaa hakusanalla "nanovalosekunti". Kiitos Seppo - tuossahan tuo hakusana näyttää olevan.

    Nettihoukka

    VastaaPoista